indija priprema fcb FINAL BEST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INTERKONTINENTALNO PUTOVANJE

INDIJA

PERIOD PUTOVANJA: 06 – 14.10.2017.

 

Indija - zemlja snova i fantazije - Zemlja raznolikosti koju kada spomenemo odmah pomislimo na finu svilu pod prstima, miris safrana i ruža u zraku, bradate svete ljude na gatovima, strastvene hodočasnike, snijegom pokrivene vrhove Himalaja i mističnu rijeku Gang. U Indiji se govori oko 400 jezika, obožava se preko tri miliona raznih božanstava, a kulturne i etiničke raznolikosti u njenih 28 država i 7 "teritorija" čine jedan izuzetno živopisan mozaik. Da bismo i djelimično shvatili Indiju moramo napraviti veliko rastojanaje od naših ideja i pokušati da razumijemo Indijce koji već hiljadama godina uživaju u ovom načinu života. Skromnost i jednostavnost su glavne osobine Indijaca, koji će vas uvijek dočekati sa širokim osmijehom. Ovaj divan narod iza sebe ostavlja bogato kulturno naslijeđe, a neke od najbitnijih kulturno istorijskih spomenika ćemo imati priliku i sami da obiđemo na ovom putovanju. 

„Putovanje“, rekao je Dekart; “je skoro kao razgovor sa ljudima iz drugih vijekova“. Indija će vas uvjeriti da je to baš tako. U ovom planu puta su uvršteni sve sami biseri Indije sročeni pod jednim nazivom 

“INDIJSKI TROKUT” 

 

 

PROGRAM PUTOVANJA: 

1. DAN: SARAJEVO – ISTANBUL – DELHI / LET U INDIJSKU PRIJESTONICU (06.10.2017)
Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Let za Istanbul je predviđen u 14:00h sa dolaskom u Istanbul u 16:50h (lokalno vrijeme). Nastavak leta za Delhi je u 20:15h. Dolazak u Delhi predviđen je u ranim jutarnjim satima cca. 04:35h. Slijedi organizirani transfer do hotela uz panoramski razgled dijela Delhija kroz koji se prolazi prilikom transfera. Prijava u hotel je predviđena nakon 14:00h (ukoliko hotel bude imao spremne sobe po našem dolasku, ustupit će nam iste). Ovaj dan je predviđen za odmor i relaksaciju, kao i prilagođavanje na indijsku klimu i temperaturu. Večera, noćenje.

Hotel u kojem smo predvidjeli smještaj je: Jaypee Vasant Continental Delhi 5**** 

HARMONIJA RAZLIČITOSTI STAROG I NOVOG DELHIJA
2. DAN: DELHI (Stari Delhi + Novi Delhi)
Doručak i razgled glavnog grada Indije. Očarati će nas obojene zgrade i kulturno historijski spomenici iz različitih historijskih razdoblja. To je grad hramova, džamija, palača i prekrasnih vrtova. New Delhi oduševljava s kolonijalnim britanskim zgradama kao što su parlament, predsjednička palača (Rashtrapati Bhawan) i zgrade brojnih ministara. Naš obilazak kreće od posjetom velikom utvrđenju “Red Fort”, zatim slijedi vožnja rikšom kroz poznatu tržnicu “Chandni Chowk” koja će upotpuniti cjelukupnu sliku Delhija. Obilazak nastavljamo prema veličanstvenom vojnom spomeniku, visokom 42 m, a koji ponosno nosi naziv »Vrata Indije«. Stari Delhi je bio glavni grad muslimanske Indije od 12. do 19. st. Obilazak najveličanstvenijih zgrada - Obilazak najveće džamije – Jami Masjid i kompleksa Qutub Minar – prve džamije u Indiji iz 12. stoljeća s najvišim minaretom. Slijedi vožnja do Lotusovog hrama, koji je naziv dobio po cvijetu lotusa, a za svoj arhitektonski izgled je bio dobitnik mnogih nagrada. Ovaj hram je sagrađen 1986. godine, a predstavlja glavni žrtveni hram na indijskom potkontinentu. Na kraju dana posjet spomeniku Mahatma Gandhiju – Raj Ghat. Povratak u hotel. Večera, slobodno vrijeme i noćenje.

C:\Users\Lambada\Pictures\Alai_Gate_and_Qutub_Minar.jpg
C:\Users\Lambada\Pictures\-77044_7004.jpg