Main square of Marrakesh in old Medina. Morocco.

SPECIJALNA PONUDA ZA MAROKO
KRALJEVSKI GRADOVI MAROKA

12.10. – 21.10.2018.

10 DANA

 

Kraljevina Maroko je najzapadnija država sjeverne Afrike. Na sjeveru je okružuje Sredozemno more, od Evropskog kontinenta razdvaja je Gibraltarski moreuz, na zapadu je zapljuskuje Atlanski okean, na jugu se prostire Sahara, dok na istoku obronci planine Atlas prave granicu sa Alžirom i Mauritanijom. Priroda ove zemlje Magreba je puna kontrasta: Maroko odlikuju visoke planine i prostrane plaže, pustinje, ski centri poput onih u Alpima, oaze, vinogradi i cvijetna polja izrazitih kolirita. U ovoj afričkoj zemlji danas vlada mladi kralj Mohamed VI po ugledu na moderne evropske monarhije. Carski gradovi Marakeš, Fes, Meknes i prijestolnica Rabat najveće su blago ove zemlje. U njihovim medinama se vijekovima ništa ne mjenja. Unutar njih, u lavirintu uskih sukova, život sitnih zanatlija i trgovaca odvija u potpuno drugom vrtlogu vremena, a samo nekoliko koraka dalje, nalaze se raskošni bulevari, zgrade moderne arhitekture i luksuzni hoteli.

 

 1. DAN – 12.10.2018. – SARAJEVO – ISTANBUL

Sastanak putnika na aerodromu u Sarajevu 2 sata prije leta. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul (TK1026) u 21.10h. Slijetanje u Istanbul 00.05h. Transfer do hotela i noćenje u Istanbulu.

 

 1. DAN – 13.10.2018. – ISTANBUL – KAZABLANKA – RABAT

Doručak. Transfer do aerodroma. Let (TK Istanbul – Kazablanka planiran je u 11:20 sati. Dolazak u Casablancu planiran je u 14:10 sati po lokalnom vremenu. Nakon slijetanja, pasoške i carinske kontrole sastanak sa vodičem i obilazak ekonomske i industrijske središta Maroka: trga Mohameda V., rezidencijalne četvrti Anfa, vožnja uz promenadu Ain Diab uz more, razgled (izvana) veličanstvene džamije kralja Hassana II, jedne od najvećih džamija na svijetu, vožnja pored katedrale do četvrti Habous, Trga Muhameda V. i Trga Ujedinjenih naroda, primjera marokanske secesijske arhitekture. Nakon razgledanja polazak za Rabat. Po dolasku smještaj u hotel.  Večera. Noćenje.

 

 1. DAN 14.10.2018. RABAT – MEKNES – FES

Doručak. Nastavak putovanja prema Meknesu, grad koji je okružen sa 40km dugim zidinama, nekada  prijestolnica sultana Ismaila. Oblazak ostataka nekadašnjeg “marokanskog Versaja”, zatim veličanstvena “Bab Mansour” kapija, najljepša kapija sjeverne Afrike. Posjeta Volubilisu, te razgled ostataka ruševina iz Rimskog doba, gdje su mnogi mozaici ostali netaknuti.

Nastavak putovanja prema Fesu. – kraljevskom gradu koji je već više od 10 vijekova jedan od najsnažnijih centara islamske nauke i duhovnosti. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 

 1. DAN 15.10.2018. – FES

Doručak. Razgledanje grada počinjemo sa obilaskom srednjevjekovne Medine, zidom okružen stari Fes sa lavirintom ulica, Fes-El-Bali, Atarine medresa, Bou Inania medresa, Nejjarine Fontana, Zawia Moulay Idriss II – džamija sa grobom istoimenog sultana, utemeljitelja Islama u Maroku. Poslijepodne odlazak u bazaar, te šetnja bazarom gdje ćete imati priliku da vidite kako je vrijeme u ovom bazaru stalo još prije par vijekova. Večera. Noćenje.

 

 1. DAN 16.10.2018. – FES – MARAKEŠ

Nakon doručka polazak za Marakeš preko Atlas planina, gdje ćete uživati u veličanstvenim krajolicima. Dolazak u Beni Mellal, moderni grad i ekonomska centar regiona-kratki obilazak.. Nastavak putovanja prema Marakešu i dolazak u kasnim popodnevnim satima. Odmor. Večera. Noćenje.

 

 1. DAN 17.10.2018. – MARAKEŠ

Doručak. Slijedi razgled „Bisera Juga“ kako nazivaju Marrakech. Grad je utemeljila dinastija Almoravida krajem 12. vijeka kada su sagrađene blistave palače i parkovi. Obilazak arhitektonskog remek djela minareta Koutoubia, grobnica Saadien, ugodnih, mirnih vrtova Menara i palače Bahia. Slijedi šetnja labirintom malih, uskih uličica i živopisnim soukom s marokanskim rukotvorinama. Na kraju ćete posjetiti čuveni trg Djemaa el Fna, žilu kucavicu grada. U večernjim satima trgom odiše mješavina mirisa, svjetlosti i zvukova s pripovjedačima legendi, zabavljačima, krotiteljima zmija, vodonošama. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

 1. DAN 18.10.2018. MARAKEŠ.

Slobodan dan za uživanje u Marakešu. Večera i noćenje.

 1. DAN 19.10.2018. MARAKEŠ – KAZABLANCA

Doručak. Povratak u Kazablanku. Dnevna vožnja. Smještaj u hotel, slobodno vrijeme, večera i noćenje.

 

 1. 9. DAN 20.10.2018. KAZABLANKA – ISTANBUL

Doručak. Let iz  Kazablanke za Istanbul planiran je u 15:50. Po dolasku u Istanbul u 22:20 sati, transfer do hotela. Noćenje.

 

 1. DAN 21.10.2018. – ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Polazak za Sarajevo u ranim jutarnjim satima. Let na relaciji Istanbul – Sarajevo (TK1021) u 07.15h. Slijetanje u Sarajevo 08.10h.

 

CIJENA ARANŽMANA   1399,00KM

 

CIJENA UKLJUČUJE:

 • Kompletnu organizaciju uz pratioca putovanja.
 • Avio prevoz Sarajevo–Istanbul–Casablanca–Istanbul-Sarajevo
 • Posjete i razgledi prema programu putovanja
 • 2 noćenja u Istanbulu u hotelu  3*, na bazi 2 noćenja sa doručkom (u polasku i u povratku),
 • 1 noćenje u Rabatu u hotelu 4*, na bazi polupansiona
 • 2 noćenja u  Fesu u hotelu 4*, na bazi 2 polupansiona
 • 3 noćenja u Marakešu u hotelu  4*  na bazi 3 polupansiona,
 • 1 noćenja u Kazablanci u hotelu 4*,  na bazi 1 polupansiona,
 • Svi transferi autobusom,
 • Usluge stručnog lokalnog vodiča na engleskom jeziku tokom putovanja,
 • Usluge pratioca grupe-predstavnika agencije organizatora putovanja na našem jeziku,
 • Troškove organizacije i rezervacije.

 

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • Aerodromske i sigurnosne taxe 450,00KM,
 • Obavezan bakšiš 30 € (za 8 dana, vozači, vodiči).
 • Marokanska viza 60 KM
 • Doplata za 1/1 sobu 350,00 KM,
 • Putno zdravstveno osiguranje 20 KM,

 

NAPOMENA

 • Vizu obezbjedjuje agencija. Za vizu je potrebno:
  • biometrijski pasoš sa rokom važenja minimum 6 mjeseci,
  • 2 x fotografije 3 x 4 cm, (bijela pozadina)
  • potvrda o zaposlenju ovjerena apostille pečatom, posljednja tri izvoda iz banke
  • za penzionere: potvrda iz PIO o penzionisanju ovjerena apostille pečatom, tri zadnja čeka od penzije
  • Putnici sa HR putovnicom ne trebaju vizu

Travel Centar d.o.o. Sarajevo

Strossmayerova 1/1

71000 Sarajevo

Tel: 033214633

Mail: info@travelcentar.ba